Nu het resultaat van het afgelopen "snoeiseizoen" weer overal zichtbaar is wordt het tijd om weer eens goed na te denken over het waarom, wat en hoe van snoeien. 

Snoeien is géén kunst... maar je moet wel weten waarom je het doet, wat je doet en vooral ook wanneer je het doet. Het afgelopen seizoen zien wij weer veel voorbeelden van wat men VTA snoei noemt. Kennelijk is het de praktijk geworden om alleen nog maar te snoeien als er zich problemen kunnen gaan voordoen. En niet om dergelijke zware ingrepen te voorkomen. Men denkt slim te bezuinigen, maar het tegendeel is het geval. Door deze aanpak is men genoodzaakt juist te veel te snoeien en ook te dikke takken af te zagen. Het gaat van kwaad tot erger. Juist door het achterwege laten van begeleidingssnoei nemen de beheerskosten toe en de kwaliteit van het bomenbestand af. In het stedelijk gebied staan vaak alleen nog maar bomen met een onvolledige kruin. Je vraagt je soms af waarom zo'n boom er nog staat.

Meer weten over het kweken, aanplanten en snoeien van laanbomen? Klik dan hier voor een artikel van Jelle Hiermstra (PPO Bomen) en neem vooral eens een kijkje op www.straatbomen.nl.