Had ik het er zo pas nog over hoe belangrijk watergift is voor de nieuwe aanplant van bomen en heesters, struikel ik vandaag over een overzicht van het neerslagoverschot (KNMI) over de periode 1974 tot nu.

Wat valt er in bovenstaand plaatje op?

In periode dat de nieuwe aanplant hulp nodig heeft om met name zijn wortelgestel te ontwikkelen valt er steeds minder regen. Op dit moment houden wij rekening met 10 keer water geven in het eerste jaar. Dat wordt op dit moment als ruim voldoende gezien. Uit bovenstaand overzicht van het KNMI (en onze eigen ervaringen) blijkt echter dat dit wel eens te weinig zou kunnen zijn. We moeten er rekening mee houden dat er met ingang van gisteren (!) vaker water moet worden geven, misschien zelfs wel tot 20 keer per jaar. En, leuker kunnen we het niet maken, dat gaat inderdaad meer kosten. Maar als het goed wordt gedaan, wordt wel voorkomen dat veel plantmateriaal al in het eerste jaar dood gaat.