Groene daken zijn hip! 

Niet alleen omdat je jezelf als ‘groen’ kan presenteren, maar ook omdat de voordelen van een een groen dak steeds vaker worden (h)erkent. In de afgelopen 20 jaar zijn echter vooral Extensief groene daken (sedum) aangelegd. En dat is jammer, want hoewel een Sedumdak er al veel beter uitziet dan de gebruikelijke grijze betondaken, wordt de potentie van een groen dak onvoldoende benut. 

De laatste tijd komt er gelukkig ook steeds meer aandacht voor het Intensieve groene dak. Het daktype waar sprake is van een tuin, of zelfs landschappelijke inrichting en die ook echt gebruikt kan worden.

Toch wordt op dit daktype slechts in beperkte mate bomen toegepast. Koud water vrees, misschien? Echte uitzondering is het Bosco Verticale in Milaan, of de voorgenomen bouw van ‘Mille Arbre' in Parijs en de Tuinbrug over de Theems in Londen; maar het duurt nog wel even voor die laatste 2 projecten gereed zijn.

Juist door toepassing van bomen en heesters ontstaan op het dak meer gebruiksmogelijkheden, kan je meer grip krijgen op de klimaatbeheersing in het gebouw en lever je pas écht een zinvolle bijdrage aan de biodiversiteit.